Sinonim socotit; sinonime neologice, antonim pentru socotit, dex online

Sinonime pentru socotit

Sinonime:

SOCOTÍ vb. 1. (MAT.) a calcula, (înv. şi pop.) a număra. (~ cât fac 2 ori 2.) 2. (MAT.) a număra. (~ până la 10.) 3. a aprecia, a calcula, a estima, a evalua, a măsura, a preţui. (A ~ valoarea unui obiect.) 4. a aprecia, a calcula, a potrivi. (A ~ ceva din ochi.) 5. a chibzui, a (se) gândi, a judeca. (Să ~ cum e mai bine.) 6. a aprecia, a chibzui, a considera, a crede, a găsi, a gândi, a judeca, a opina. (Eu ~ că aşa trebuie să facem.) 7. a considera, a crede, a găsi, a vedea. (Această circumstanţă o ~ de bun augur.) 8. a considera. (Esop a ~ limba un mare rău.) 9. a considera, (fig.) a taxa. (Îl ~ drept mincinos.) 10. a se considera, a se crede, a se închipui, a se vedea, (pop.) a se ţine. (Se ~ inteligent.) 11. a bănui, a crede, a ghici, a gândi, a-şi imagina, a-şi închipui, a întrezări, a presupune, a prevedea, a şti, a visa, (rar) a prevesti, (înv. şi reg.) a nădăi, (reg.) a chibzui, a probălui, (fig.) a mirosi. (Cine ar fi ~ că se va întâmpla astfel?) 12. a crede, a presupune, (franţuzism) a prezuma, (reg.) a probălui, (înv.) a supoza. (~ că vom pleca în două zile.) 13. a se răfui. (Lasă că ne ~ noi!)
(Dicţionar de sinonime)

SOCOTÍ vb. v. analiza, aprecia, atribui, căuta, cerceta, cinsti, considera, examina, feri, investiga, îngriji, onora, păzi, preţui, respecta, stima, studia, urmări, vedea, veghea, vizita.
(Dicţionar de sinonime)

SOCOTÍT adj. 1. v. calculat. 2. v. chibzuit. 3. v. chibzuit, cumpănit, gândit, judicios, matur, serios, temeinic. (O judecată ~.) 4. bun, chibzuit, folositor, gândit, înţelept, judicios, raţional, rezonabil, util, (fig.) sănătos. (Un sfat ~.)
(Dicţionar de sinonime)

SOCOTÍT s. calcul, calculare, socoteală, socotire, (rar) calculaţie, (pop.) răboj, (înv.) sămăluire. (~ul anilor calendaristici.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:

Socotitnesocotit, nesăbuit
(Dicţionar de antonime)


Vezi definiția lui socotit în DEX pe dictionarroman.ro