Sinonim băta; sinonime neologice, antonim pentru băta, dex online

Sinonime pentru băta

Sinonime:

BÁTĂ s. 1. v. betelie. 2. bantă. (~ la o cămaşă.) 3. (TEHN.) băteală, braţ, brăţară, fălcea, fofează, lopăţea, mănuşă, mână, spetează. (~ la războiul de ţesut.)
(Dicţionar de sinonime)

BATE-PÓDURI s. v. derbedeu, haimana, vagabond.
(Dicţionar de sinonime)

BÁTE vb. 1. a atinge, a lovi, (pop. şi fam.) a muştrului, (reg.) a meci, a murseca, a toroipăni, (fam.) a chelfăni, a ciomăgi, (fig. şi adesea glumeţ sau ir.) a aghesmui, a altoi, a bărbieri, a croi, a freca, a îmblăti, a mângâia, a mânji, a netezi, a peria, a pieptăna, a scărmăna, a scărpina, a târnosi, a târnui, (arg.) a cafti, a mardi. (Cine te-a ~?) 2. v. izbi. 3. v. lovi. 4. v. ciocăni. 5. v. bătători. 6. a se lovi, a se strivi, a se zdrobi, (reg.) a se meci. (Fructele s-au ~.) 7. v. făcălui. 8. v. roade. 9. (înv.) a semna. (~ moneda.) 10. v. birui. 11. v. izbândi. 12. v. întrece. 13. v. lupta. 14. a se întrece, a se lupta, a se măsura. (Hai să ne ~ în luptă dreaptă.) 15. a dăngăni, a suna, (prin Ban.) a zvoni. (~ clopotul la biserică.) 16. v. palpita. 17. v. sufla. 18. a trage. (Arma ~ departe.) 19. v. pedepsi. 20. v. lumina.
(Dicţionar de sinonime)

BÁTE vb. v. ajunge, aspira, bombarda, castra, colinda, cutreiera, dori, frământa, hămăi, jindui, jugăni, lătra, năzui, parcurge, pofti, pretinde, râvni, scopi, steriliza, străbate, tinde, ţinti, urmări, veni, visa, viza, vântura, zbate, zbuciuma, zvârcoli.
(Dicţionar de sinonime)

BÂT s. v. bătrân, bunic, moş, moşneag, tată mare.
(Dicţionar de sinonime)

BÂTĂ s. v. bunică, mamă mare.
(Dicţionar de sinonime)

BÂTĂ s. v. ciomag.
(Dicţionar de sinonime)

BÉTE s. pl. v. braţe.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:

A bate ≠ a se opri
(Dicţionar de antonime)


Vezi definiția lui băta în DEX pe dictionarroman.ro